BELANJAWAN 2013 (BAJET 2013) – 28 SEPTEMBER 2012

by abgteror on September 28, 2012

in Rakyat

BELANJAWAN 2013 (BAJET 2013) – 28 SEPTEMBER 2012 | Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan Bajet 2013 akan dibentangkan di Parlimen pada 28 September nanti. Tema Bajet 2013 ialah “Memakmur Negara, Mensejahtera Rakyat: Sebuah Janji Ditepati”. Pembentangan Bajet  2013 oleh YAB Dato’ Sri Mohd Najib Bin Tun Haji Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia dan Menteri Kewangan dijangka menyaksikan penerusan dasar afirmatif yang beliau telah perkenalkan sejak tiga tahun lepas untuk terus meningkatkan kualiti kehidupan rakyat Malaysia dan akan diadakan seperti berikut:

TARIKH: 28 September 2012

MASA: 4.00 ptg

TEMPAT: Parlimen Malaysia

LIVE STREAMING BELANJAWAN 2013

(Friday, 4.00 p.m)

ISI PENTING BAJET 2013

  1. Bonus penjawat awam sebanyak 1 bulan setengah gaji. ( Raya, Disember dan Januari)
  2. Peruntukan utk Bajet 2013 ialah RM251.6 bln. Perbelanjaan Mengurus ialah RM201.9 bln & Peruntukan Pembangunan ialah RM49.7 bln.
  3. 1.5 mil youths with monthly income of RM3,000 or below will get RM200 for purchase of a 3G smartphone
  4. Govt will extend 50% discount on KTM Komuter fares to all Malaysians with <RM3,000 monthly income
  5. Bagi merangsang pelaburan, krjn akan perhebat pelaksanaan 12 Bidang Utama Negara (NKEA)
  6. BR1M 2.0: bantuan tunai RM500 kpd isirumah berpendapatan kurang drpd RM3,000
  7. BR1M2.0: bantuan tunai RM250 kpd individu bujang berumur 21 tahun ke atas dan berpendapatan kurang drpd RM2,000 
  8. Bagi pembangunan Perusahaan Kecil & Sederhana (PKS), Skim Pembangunan PKS berjumlah RM1 bln akan dikendalikan oleh SME Bank
  9. RM30 juta diperuntuk bg Pelan Induk PKS (2012-2020), melibatkan 32 inisiatif termasuk 6 prgm berimpak tinggi
  10. Dana Industri Halal pula sediakan RM200 juta utk pembiayaan modal kerja PKS yg usahakan pengeluaran produk halal
  11. Skim ini akan memberi had perlindungan maksimum sehingga RM5,000 & krjn akan biaya skim ini dgn peruntukan RM16 juta setahun
  12. Perbadanan Nasional Bhd akan memperkenalkan prgm “Business In Transformation” menggunakan model “licensing” atau “franchising”
  13. PNS akan beri pinjaman RM25,000 bg “licensee” & RM500,000 kpd “licensor” dlm usaha memodenkan perniagaan penjaja & peniaga kecil
  14. Krjn perkenal insentif cukai bg menggalakkan pengusaha swasta dlm pembangunan industri minyak & gas
  15. 1) Pengecualian cukai pendapatan 100% utk 10 tahun; 2) pengecualian cukai pegangan; 3) pengecualian duti setem
  16. Paddy farmers below 10 hectares will fall under the Paddy Takaful Coverage Scheme with compensation of up to RM13, 000
  17. SC akan perkenalkan Graduate Representative Program dgn kerjasama sektor swasta bg melatih graduan memenuhi keperluan industri
  18. Pengecualian duti setem & cukai keuntungan harta di peringkat awal penubuhan amanah perniagaan
  19. RM100 juta utk Yayasan Pasaran Modal bg pembangunan modal insan bg industri sekuriti di bawah kawal selia SC
  20. Pengecualian cukai pendapatan bg tempoh 10 tahun kpd syarikat berstatus TRX
  21. Bantuan Persekolahan RM100 kepada pelajar sekolah akan diteruskan.
  22. Bantuan Bauchar buku akan diberikan dan ditingkatkan dari RM200 kepada RM250
  23. Pelepasan cukai pendidikan anak-anak bermula dari gaji ibubapa yang berpendapatan RM6000
  24. Utk tambahbaik SPRM, 150 perjawatan akan ditambah sehingga 5,000 anggota
  25. Geran RM10,000 kpd persatuan penduduk berdaftar utk aktiviti rondaan di kawasan kejiranan & mempertingkatkan peranan rukun negara
  26. Tambahan 10,000 ahli Pasukan Sukarelawan Polis dan pemasangan 496 unit CCTV di 25 buah Pihak Berkuasa Tempatan
  27. Diskaun 20% pinjaman pelajaran PTPTN akan diberikan kepada mereka yang mula membayar pada bulan Oktober 2012
  28. Perluasan 5 RTC & mini RTC di seluruh negara bg sediakan perkhidmatan komuniti & hasil pertanian di satu pusat integrasi
  29. Pembinaan 441 km jalan luar bandar & jalan perhubungan desa akan manfaatkan 220,000 penduduk
  30. Projek bekalan air akan manfaatkan 24,000 rumah & penyambungan bekalan elektrik akan manfaatkan 19,000 rumah
  31. The My First Home Scheme will be improved to enable more Malaysians to own their first residential property

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.2/10 (77 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +22 (from 34 votes)
BELANJAWAN 2013 (BAJET 2013) - 28 SEPTEMBER 2012, 6.2 out of 10 based on 77 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 56 comments… read them below or add one }

wilda December 13, 2012 at 13:10

Sudahlah…tak payah gaduh-gaduh pasal kakitangan kerajaan ka atau kakitangan swasta. Rezeki masing-masing. Cubalah fikir bagaimana nak satukan bangsa supaya tanah air dan ekonomi negara tidak dimonopoli oleh bangsa lain. INI NASIHAT SUPAYA TIDAK TERLAMBAT.

Reply

Wanmonster October 17, 2012 at 21:12

Assalamualikum..Marilah kita bersama2 berdoa&bersyukur diatas rezeki yg ALLAH berikan,alhamdulillah syukur…swasta@kerajaan sama shaja janji kita kerja ikhlas kerana ALLAH sikit pn berkat klau byak xberkat xguna juga makan hasil yg xberkat..swasta&kerajaan semua hamba ALLAH,alhamdulillah terima kasih ALLAH diatas rezeki yg kau berikan..Amin

Reply

kerabat dirajat October 1, 2012 at 17:40

Tak ada yang betul semuanya, tapi mana yang tetap betul, betul, mana yang salah, tetap salah. Belanjawan negara 2013, 2014, 2015,2016, 2017, 2018, 2019, sampai la 2020 tetap namanya belanjawan negara. Taat setia ajalah kepada sultan. Ape salah ke kalau sultan guna harta kita? biarlah, kerana negara ini sultan yang tadbir, sepatutnya kita berlumba-lumba menyerahkan harta kepada sultan kita kerana baginda sultan dengan daulatnya memerintah negara kita, apa salahnya berbakti kepada sultan? dia nak bagi ke kita atau tidak, itu hak dia, yang penting taat. kalau rakyat yang taat, rakyat itu tidak akan berkira-kira. Nyawa taruhannya demi taat setia kepada sultan nagara.

Itulah, lain kali baca dan kaji sejarah.. ini tidak lain dibaca , lain dikajinya.. kadang2 rasa sedih pun ada, sibuk nak berpolitiklah, demokrasilah, bila ditanya tentang sejarah bangsa sendiri, bang Melayu, menggelabah nak jawab. lain kali khatamkan dulu baca kitab2 sejarah orang Melayu seperti SulalatusSalatin, Hikayat Hang Tuah, Hikayat Anak Panah Sedasa, Tuhfat al-Nafis, Hikayat Amir Hamzah, Hikayat Ali Hanafiah.. baru lah terbukak sikit minda tu.. ini tidak, sikit2 demokrasi, sikit2 demokrasi.. padahal bukannya tak tahu pun demokrasi tu amalan barat. baru la ada jatidiri Melayu, baru lah tak terikut-ikut. Cuba la faham sultan itu gelarnya zilullahi fil ‘alam..haa..pegi baca dan cari hikayat…pegi ngaji…

Orang zaman dulu, yang kita kata bodoh, bebal, tapi pada zaman merekalah Tanah Melayu makmur, Tanah Melayu gah, terkenal, masyhur, dimuliakan. Jadi sebab apa pulak kita tak nak ikut cara dan fahami hikayat2 alam Melayu tentang kehebatan-kehebatan Melayu tersebut?

Orang sekarang takkan tahu siapa itu Sang Nila Utama, Sang Nila Pahlawan, Krisyna Pendita… Orang sekarang tidak tahu siapa itu Sang Sapurba, Seri Tri Buana.. Orang sekarang tidak tahu apa itu Simandang Kini, Cap Kempa, Badram Balawa dan Lembuara..

Orang sekarang tidak mengenal lagi istilah Chiri, Batala, Peterana, Takhta..

Orang sekarang tidak tahu lagi apa itu adab, apa itu adap..

Orang sekarang tidak tahu lagi dengan siapa mereka beradap, dengan siapa mereka beradap, siapa yang mereka adap… kerana?? sibuk urusan kerja..hal2 kenyang perut yang tiada kesudahan.

Tuan2…silakan hanyut..

Reply

kerabat dirajat October 1, 2012 at 16:17

ratakan semula semua tanah pekan dan bandar, bina semula ladang2, sawah2 untuk bercucuk tanam. siang berladang, malam mengaji dan tidur. semua rakyat makan hasil sendiri biar makan ubi kayu, tapi hati senang, daripada makan lambchop, tapi hati susah sebab hutang keliling pinggang nak bayar.

Reply

Umie October 24, 2012 at 14:41

saya sokong dengan cara lama.. sepatutnya malaysia kena lebihkan agriculture atau lebih dikenali bercucuk tanam….tanam sendiri makan sendiri

Reply

Alexandra February 14, 2014 at 21:51

Th’ats going to make things a lot easier from here on out.

Reply

burger October 1, 2012 at 00:51

wei GULA naik dah RM 2.50…..untuk tepati janji belanjawan 2013

Reply

abgteror October 1, 2012 at 07:37

YES!!!! Nie baru la betul….asik makan gula murah jea..tu yg banyak penyakit org malaysia nih…..

Reply

ajay September 30, 2012 at 23:44

semekom wahai kawan2 dan sedara sedari sekalian.. yang duk sibuk mengatakan najib bagi tu bagi ni watpe? kan duit rakyat tu semua.. diagihkan balik kepada rakyat sempena pilihan raya..aduhaii… selama ni tak pernah wujud ke smartphone ? baru nak bagi rebat rm200 ? turunkan harga minyak ler..kete aku suka sangat telan petrol hari2…tak mampu ler…

Reply

abgteror October 1, 2012 at 07:39

Abgteror rasanya….dari membazir bagi rebat RM200 untuk membeli smartfon ada baiknya duit tu dilaburkan untuk pembangunan Wifi Free untuk setiap bandar…..setidaknya pun Ibu negeri masing2….logik tak idea nih?

Reply

ajay October 1, 2012 at 17:22

aku sokong abgteror..lagipun time PRU13 ni dah dekat..minta apa pun mesti dapat.. hahaha… tapi kalu dia bagi WIFI free pun..kawan2 yang usahakan kedai internet @ Cyber Cafe terpaksa gulung tikar..kesian plak kat diorang tu.. pe2 pun, kita tunggu dan lihat lah pada PRU13 ni.. kalu kerajaan baru boleh buat pe2 yang lebih maanfat kepada rakyat… tunggu dan lihat…

Reply

ajay September 30, 2012 at 23:41

budget? apa tu? apa najib bagi ?

Reply

pakitam September 30, 2012 at 14:17

Mastura Jamil .Salam….kito kena fikiak kito maeh bertingong tepi sungei .semasa .mereka dah berkurun bertenggek jamban cangkong dlam rumah batu..maaf zahir batin salam

Reply

swastaaa September 30, 2012 at 14:07

zaini dh kalah la tu.dia cakap merapu..ape ke bodoh org gov ni.swasta tu pembangkang ke.hahahahahah.lawak

Reply

Miza September 29, 2012 at 21:26

Bos kite cine, die bg bonus kat kiteorang 7 bulan gaji. gaji kiteorang pun dieorang bayar tinggi. kiteorang memang puas ati la ngan dieorang . Jd tahniah ler kat gomen punye orang yg dapat bonus. keje rajin2 ye.. Jgn malas2 kang gomen bankrup. korang gak yang susah. kite orang dpt tlg pun takat bayar tax je la. tu pun tak tau brape persen je g kat korang..tingkatkan produktiviti. Pada orang swasta, elak kan di saman, beli makanan & minuman yang tak kena tax dan jugak rokok dan minuman keras.Kurangkan gune minyak petrol, pendek kate elakkan membayar kpd sesuatu yg terlibat dgn tax yg tinggi. g direct deal ngan petani,nelayan , byk2 bersedekah…

Reply

Tasia February 14, 2014 at 13:54

The forum is a brtieghr place thanks to your posts. Thanks!

Reply

Miza September 29, 2012 at 21:06

Kureng betul komen dr kaum lain dalam ni……..melayu2…. dok luar buken men rapat ngalahkan adik beradik , dok sekampung dah jd mcm puak hutu ngan tutsi…mari kokok berderai2…

Reply

mel October 2, 2012 at 17:39

eh awak dulu skola kat international school ke?
:P

Reply

madi September 29, 2012 at 13:32

terbaik…… untuk gov tapi aku tetap aku hahaha

Reply

ajea September 29, 2012 at 09:50

sebagai pekerja swasta..kita jangan pertikaikan rezeki org lain..takde yg nak diungkitkan pasal bonus penjawat kerajaan ke, income tak ke apa tax ke…cuma sebagai penduduk bandar KL, sy hanya memikirkan bagaimana belanjawan 2013 ini sampai kepada sy ….maksudnya apa yang sy dpt…..bantuan rm500, rm250 , bantuan voucher buku, yuran sekolah semua itu sy tidak layak dan belum sampai masa…tidak mengapa sy tak mengungkit sebab sy akan dpt semua itu suatu hari nanti..tp dlm perjalanan utk dpt kan itu semua , apa yang sy dpt, berapa banyak sy kena tempuhi?? mintak kerajaan pertimbangkan golongan pekerja2 muda especialy yg bekerja dibandar…bantuan RM200 beli hp….tak payah masuk belanjawan la tok!

Reply

swasta September 29, 2012 at 09:38

dah dapat semua kan so tak payanh nak mengutuk swasta pula…ingat ..satu pekara…golongan swasta ..lebih banyak turun mengundi tau ….untuk kerajaan .berbanding kerajaan ..jangan sampai pekerja swasta x turun mengundi…..lagi ….

Reply

epul September 29, 2012 at 22:32

setuju2..
apa kate kita yg swata pakat ramai2 undi DSI.
kita tgk siapa yg garu kpla sok.

Reply

mel October 2, 2012 at 17:41

tiada yang larang pun kalau tak nak turun mengundi..;P

Reply

Swastaer September 29, 2012 at 08:57

Bonus? Ade aku kesah?? Imcometax tu dah la kene bayar pastu ptptn amik pastu suruh byr balik.. Mcm ap nth.. Aku taula ptptn dpt duit ni dr incometax…Hat puihhj

Reply

Ismail September 29, 2012 at 08:51

SaLam, aku sorg penjawab swasta. Aku tak kisah kerajaan nak kasi bonus kat org gov, tu hak diaorg. Korg kat swasta jgn hasad, rezeki diaorg. Biarlah. Benefit utk org gov tu mmg la, seb kerajaan adalah majikan diaorg.
Tapi yg aku bengang giler ni, bnyk masalah kat swasta tak settle. Masalah tak leh solat jumaat, tak settle. Masalah tak de tempat sembahyang, tak settle. Masalah kuota pekerja bumiputera 30% pun tak settle. Siap dipermainkan lagi, 30% tu golongan pekerja bawahan, yg atas2 org non-bumi. Masalah gaji offered kepada bumiputera yg jauh lebih rendah dari non-bumi pun tak settle. NTUC pun macam kayu, tak de wat pe2. Masalah gaji minima pun tak settle, yg dia dah settle gaji jaga yg ramai org Nepal, dan pekerja ladang yg ramai kaum india.
Bukan tak bersyukur, tapi org kita kat swasta ramai yg dianaktirikan.
Tu tak masuk kktgn kerajaan yg ponting kerja 1 tahun pun boleh masuk keja balik. Disiplin buat malu org melayu je.
Hai Najib, tolongla kami..kalaupun sebuk nak amik hati rakyat, jgnla tabur duit dan kebajikan pada sebelah pihak je. Staff kerajaan cuma 1 juta, tapi swasta 3 juta. Ingat apa yg boleh kami buat. Satu lagi, kalau PRU13 dibuat dlm musim haji, kita akan kehilangan undi 26000 senang2 je. Ingat…jangan tak ingat wahai Najib.

Reply

Sofiah September 29, 2012 at 12:24

Pekerja2 swasta ,majikan penjawat awam adalah kerajaan,Bekerja untuk kerajaan.Yang beri bonus adalah kerajaan.Kalau Tabung Haji Plantation beri bonus sehingga 8 bulan untuk pekerjanya ada penjawat awam cemburu.Mintalah dengan majikan .contohnya majikan CMS pun beri bonus.Macamana nak beri dengan semua rakyat.Fikirlah yang logik. Begitu juga dengan petani,nelayan dsnya dah diberi subsidi macam2 nak mintak bonus juga.Kalau nak mintak kerja dengan kerajaan kena sekolah tinggi,kursus shingga 3 tahun.dulu orang dah beritahu belajar rajin2 supaya dapat kerja dengan kerajaan.Kalau nak nak minta tolong,minta PM berbincang dengan pengurus2 swasta untuk naikkan gaji dan bonus 1 tahun.Begitu juga juga dengan rakyat terutamanya rakyat sarawak, minta PM masuk campur kenapa gaji seharibekerja ladang dan kilang di Sarawak masih ada lagi RM15 – RM18 sehari.Semua ini telah pun dimanipulasikan .Minta juga harga minyak dan gas diturunkan.Oleh itu wajarlah penjawat awam diberi bonus sehingga 2 bulan terutama guru-guru.Alasannya gaji guru kebanyakannya diguna untuk membeli peralatan untuk aktiviti pelajar,abm,beli minyak kereta sbgai pengangkutan ke aktiviti sukan antara Sekolah ,zon, negeri dan sebagainya,begitu juga dengan aktiviti lain2.Nak buat tuntutan sori dah habis bajet, surat tidak ditandatangan PPd.Kadang2 anak murid tak ada bekal duit, kena guru yang bertanggungjawab(kasihan).Cikgu beri kelas tambahan ADA DIBAYAR GAJIKAH?Tak ada cikgu minta.Shukurlah PM beri bonus dengan penjawat awam dan harap Bajet 2014 dapat 2 bulan gaji.TQ PM dan Kerajaan .Suami

Reply

machai swasta September 30, 2012 at 11:10

cakap memang senang dan nampak mudah. cube buat perbezaan antara kerja swasta dengan gov? ape nasib kerja swasta bila dah bersara? masa tu dah tua!! gaji tak tentu ikut ekonomi semasa..ekonomi down pun org gov leh ot over limit, elaun pun tak putus…. paling penting sektor swasta yang menyumbang pendapatan negara atau lebih detail lagi KERAJAAN…

Reply

atan September 29, 2012 at 06:08

Aku juga seorang penjawat awam yg dahulu nya bekerja swasta.aku dapat masuk kerja kerajaan bukan kerana perhubungan saudara mara.jawatan terakhir aku semasa di sektor swasta ialah asst.branch.mgr.tapi sekarang disektor kerajaan,jawatan ku hanya gred kumpulan sokongan.rasenye takde bezanya antara penjawat awm dan swasta.penjawat awam dpt bonus sati bulan setengah,swasta sekali dpt bape?jgn citer buruk bab penjawat awam jer.kite same same menjana ekonomi negara.arwah bapak aku juga seorang pesara.aku rase mereka mmg layak utk diberi pencen.aku nak tanya korang,starting gaji swasta masa korang mula2 masok dlu bape?basic sahaja berapa.aku mula2 masuk sektor kerajaan 4 tahun yg lepas gaji asas atau basic ialah 783.10.pendapat korang camne?

Reply

ajea September 29, 2012 at 09:56

aku masuk 9 tahun lepas RM1500 …..dgn taraf pendidikan aku itu yang aku dpt kat swasta…tak dinafikan aku ada apply jawatan dlm kerajaan..yup takde rezeki…tahu berapa gaji member2 aku yg sekelas ngn aku dulu..dulu masuk kerajaan starting RM2K++..skang semua dah above RM5K…..itu yang bagus dgn tangga gaji kerajaan semua dah ditetapkan..swasta ko kerja seikhlas mana pun..kalau takde isu politik, perkauman, bodek membodek…sorry la….
cikgu sekang pun +- dah RM3K lebih… banayak weh starting sekang…

Reply

machai swasta October 6, 2012 at 23:34

atan… pendapat aku lak berbeza dgn ko…. nih aku nak bagi ko soalan matematik.5thn lepas basic aku rm 520…,kemudian aku cube interview tempat lain coz gaji naik rm20 setahun.aku dapat rm920…dengan kelulusan yang aku ada aku jadi tech rm 920. gaji aku naik rm30 setiap tahun selama 4tahun…try calculate berapa gaji aku sekarang???? rm 1040. campur elaun kedatangan rm 50, shift -+rm60.dengan banyak ne ko rasa cukup ke nak bagi anak bini aku makan????

Reply

surveyor October 9, 2012 at 13:07

rezeki kita di dunia ni sama je… Allah kasi semua sama rata, cuma dlm rupa yg berbeza2.. jgn lah kita banding2kan gaji org tu banyak ni..gaji aku banyak ni… mungkin rezeki ko machai swasta…kt bahagian lain dan bukan pd gaji ko. Usaha tanggan kejayaan… x semstinya ko gaji 1060 sekarang… akan dtg ko mcm tu jugak… cumanye ko akn kekal mcm tu jugak klu ko x cari jalan untuk ubah nasib ko dan jgn suka mengeluh.

Reply

abgteror October 11, 2012 at 09:06

Good job bro….

een nebula September 29, 2012 at 04:12

Uat pa nak bg duit kat pmbangkang..pmbangkang tungu ja nnt tme pakatan rkyat jd krajaan malaysia..pmbangkang bleh mnta kat dorg..skrang ni x yah cbuk2 nak duit krajaan..mmg dah x lyak nak ambk duit krajaan..sbb duit krajaan kotor..bkn pmbangkang nak duit kotor kot..blik fkir2 la pmbangkang, kta idup kat malaysia ni bkn stakat nak kjar duit..kami ada ank bni ccu ccit nnti..so kmi nak ngra kkal aman slamat n mju kdepan..mmpu ka pkatan rkyat nak bg bonus nnt kat kmi?kelatan dah 25 taun pun x ada pa2..klau printah malaysia abis la kmi kna brperang blik utk dpat kn kmerdekaan..bka mnda ati n mta anda smua geng2 pmbangkang..

Reply

swasta September 29, 2012 at 09:34

malaysia dah merdeka… tapi orang nya semua mundur lagi…..kami perkerja swasta ..sokong kerajaan untuk memerintah ..tetapi korang orang kerajaan sokong ,,hanyalah untuk duit semata mata…………..kau kata swasta pembangkang .tapi kenapa majoriti swasta yang sokong untuk kerajaan …..kalau swasta ..menjadi satu ..untuk tidak turun mengundi ..padan muka korang …bahasa jiwa bangsa…. dengan bahasa kurang sopan …menunjukan korang nie semua…x berpelajaran …

Reply

Khairi September 29, 2012 at 03:07

Pada aku masing2 ada lebih dan kurang. Utk rekod sepanjang aku hidup, gomen tahun oi je kali pertama dpt 1bln stgh bonus. Banding swasta 3 bln,6 bln , 12 bln pun ada cba tgk bonus perodua, plus, bank rakyat..taraf kerani pun campur bonus dah sama income pegawai gomen. Gomen basic rendah, harap ada pencen je lah. Facility krg. Nak isi dakwat marker pun kluar duit sendiri. Birokrasi banyak. Lu pk la sendiri.

Reply

ajea September 29, 2012 at 10:02

kekeke….adakah KPI anda ngn KPI swasta sama??? yup KPI kakitangan kerajaan peringkat tinggi lain..kat swasta, despatch pun ada KPI ..ingat main2 ke, …isi dakwat marker kuar duit sendiri ke? alahai…

Reply

Rian February 14, 2014 at 20:11

That’s a smart answer to a diclifuft question.

Reply

azisnin September 29, 2012 at 02:33

memang betul kebanyakan pesara tm ada yang dpt hnya rm 160.00

Reply

johari September 29, 2012 at 00:17

kau ckp senanglh sbb dh kerja dgn gov…nak mintak kerja dgn gov punyalh susah semuanya kaum kerabat n saudara mara yg dpt kerja sbb 2lh cakap pandai…semoga keturunan kau hidup dgn belas ikhas kerajaan…dan duit rakyat mcm aku yg sentiasa bayar cukai…

Reply

xskepolitik September 29, 2012 at 01:05

ckap sdap mlut jer.. aku mtk kje gov pkai usaha sndri.. bkn pkai talian hyat.. agk2 la weii..

Reply

rosli September 29, 2012 at 01:40

sokong 100 peratus ,tuan2 bleh tgk dgn mata kepala sendiri..bla kita ada urusan dgn sektor krjn,depa bkn nk layan kita di sektor swasta ni,depa pandang lekeh sangat,hina..tp depa lupa wg gaji depa tu mai tang mana…cari tengok mana ada krjan buat duit…tlg habaq mai…perabih lg ada..nasib baik kami bleh juga bela hgpa dgn duit incometax,entah mcm2 tax ,rasuah…sebab tu org krjn byknya semasa nk mati di seksa dulu,pasai mkn duit titik peluh swasta

Reply

swasta September 29, 2012 at 10:26

sokong saya sokong sama lu……………………………………………..kalau kami tak de dlm swasta …sapa nka bagi gaji orang kerajaan ,,,,faham tue。。。。。

Reply

zaini2 September 28, 2012 at 23:58

Bayar tax pun nak mengungkit, yg ko anak beranak dapat duduk kat malaysia, anak2 sekolah dapat buku teks, exam free…itu pun tak nampak lagi
Sedap cakap mulut je, bayar cukai tapi nak bonus kerajaan pulak
pegilah mintak dengan syarikat SWASTA ko tu….Dulu korang pandang rendah kat kakitangan awam..sekarang ko tengok lah Tuhan nak tunjuk pada mereka yang TAK PERNAH KENAL ERTI BERSYUKUR
KALAU DAH DASAR PEMBANGKANG, APA YG KERAJAAN BUAT TAK PERNAH BETUL,SEMUANYA SALAH

Reply

zack amree September 29, 2012 at 01:54

pembakang ni ada juga serampang 2 mata,hahahhaah

Reply

swasta September 29, 2012 at 09:25

alhamdulilahhhhh …astafirulah ulhazimmmmmmmmmmmm…………. kalau kami tak kerja swasta ..kami tak bayar cukai ,,,korang semua x de gaji sesen punnnn faham takkk. korang semua harap bantuan jerrrr….kami semua usaha sendiri…kaki tangan semua kami yang punya…. tapi korang kaki tangan semua kerajaan punya.
hidup umno……………………………..

Reply

DS September 29, 2012 at 12:08

Aku pekerja swasta Besyukur duk kat Malaysia, aku sokong gov..

tapi dalam hati aku sentiasa kecik ati dengan gov..
mintak keje gov, bayak kali dah p interview.. x dapat.. so fine xde rezeki.. tp bila tanya yg member masa interview skali da dapat keje gov tu, dia ckap ramai guna org dalam.. pehh sakit ati je dgr.. yg mana x guna org dalam tu sume nasib je~ kebanyakan sume main org dalam ngan soalan politik..

Tahun lepas pun aku bersusah payah amik cuti, beratur disebabkan BR1M.. ikut syarat2 gaji sume tu lah, pun xdapat.. buang masa aku jew, tahun ney xtawu la dapat ke x.. lau nak bagi tu wat cara nak bagi.. xpayah kecoh2 cakap nak bagi bantuan mcm tuh..

Kenapa aku keje swasta? coz da byak kali mintak gov xdapat da bertahun2, da fade up aku.. Kenapa Gov lebihkan penjawat awam yg semestinya ada pencen? kemon laa swasta pun perlu dibela jugak.. jgn berat sebelah k

Gov bagus atas dasar2 tertentu, dan x bagus, swasta dpandang rendah.

Reply

machai swasta September 30, 2012 at 11:49

aku bukan lah pembangkang sangat,syukur jadi anak malaysia.. tapi biarlah “hak” tu dikongsi bersama…baru rasa manis. sekarang aku bagi ko rasa kelatnya ..ko thu x gaji ko 2 dari mane..klu bkn drpd syarikat swasta..kerajaan xkn bertambah maju..bukan masalah xknl erti syukur..tp kerajaan x adil pada pekerja swasta..ko mesti kerani yg pemalas n ckp melulu..yela ko msuk nga spm jerk…2 sng dpt kerja gov..klu ko kerja swasta bru ko tw rasa cmne..nk bli keta pn xlpas klu ad spm jerk…

Reply

blues kerajaan October 1, 2012 at 00:13

assalamualaikum. saya nak cuit sikit kat sini bukan apa kalau keja kerajaan atau swata takda bezanya jangan ingat kalau takda kakitangan kerajaan swata boleh senang .kau kena pikir sebelum nak keluar kan sesuatu pekara selama ini swata gaji nya lebih banyak dari kakitangan kerajaan bonus lebih tinggi dari ktgkerajaan kakitangan kerajaan tak bising pum tapi kalau kakitangan kerajaan dapat lebih sikit korang swata nak bising sebenar nya bukan apa nawaltu korang yang tak betul korang swata pernah tanya tak sekali dapat bonos berapa bulan gaji dah tentu 2 & 3 bulan gaji lagi apa korang swata nak pertikai kan ktg kerajaan guna akal lah sikit ok….

Reply

machai swasta October 1, 2012 at 08:29

wa’alaikumusalam….. aku keluarkan fakta atas dasar kebenaran. banyak rehat dari bekerja. ko kene terima kenyataan yang betul2 benar…. swasta yang buat duit dalam pertumbuhan ekonomi negara…secara x langsung menyumbang pendapatan kerajaan dan di convert jadi gaji ko yang keje banyak rehat dari tugas. swasta xleh nak mengular macam mane ko dah biasa buat. gaji x sebesar yang org kerjaan macam ko ni sangkakan.. harapkan over time baru leh bernafas…kalo economy down jgn harap lah nak dapat ot… keje on time…shift pulak… ada ko fikir kesusahan pekerja swasta yang berkerja sewaktu ko tidur berdengkur dan air liur basi meleleh?? susah payah berkeja nak bayar gaji ko mengular….senang2 je dapat duit bg anak bini makan…(kalo yang mengular la) macam ko ni…. tengah keje dok mengular online entah ape2….. ape pun tak boleh….sadis sangat2…aku cuti coz aku berkeja shift dan baru cuti hari ne setelah 6hari seminggu aku keje nak kasi ko duit gaji bulan depan… cepat ucap terima kasih kat aku….. berkat sikit rezeki ko….

blues kerajaan October 3, 2012 at 22:04

baru berapa gaji kau nak bayar gaji kerajaan makan kau pum tak cukup kau nak kata apa kau jangan ingat kau sorang je yang bayar cukai aku pum bayar jugak takda pum melalak macam kau semua rakyat malaysia pum bayar cukai jugak lain kali kalau kau nak cakap guna akai dulu kalau orang kerajaan tidak beli prodak atau pum lain lain dari swata dah tentu korang dah takda gaji takda keja aku pum dulu swata jugak takda pum bising bising macam kau kalau kau nak tahu kerja kerajaan bagus atau tidak kau keja lah kau rasa dulu baru kau boleh cakap kalau nama manusia memang susah nak cakap dan lagi satu lain kali jagan pilih keja konon nak gaji besar susah lah sampai tua pum tak dapat keja lepas tu nak baling batu pada orang yang ada keja………..maaf lah kalau terasa..

machai swasta October 6, 2012 at 23:54

korang hasilkan produk ape??? ko tau tak macam mane gov dapat duit bila malaysia ne penuh dengan kilang2 yang datang dari luar negara…. sape yang buat duit? sapa yang habiskan duit? sape yang untung ? sape rugi? kat sini aku nyatakan bahawa swasta juga layak.layak mendapat perhatian dari pihak kerajaan..sebab kami ne rakyat malaysia, kami penjana ekonomi.. gaji kami ne naik punn rm30 setahun…. gov untung besar ape salahnya bela nasib kami ne. kalo aku baling batu dah benjol da kepala ko….. fikir rasional…biar releven…sadis betul kat ko ni… kesian. fikiran x membangun..maaf ye kala terasa merasa dirasa…..

zaini2 September 28, 2012 at 23:56

Kepada pekerja swasta, mintak lah bonus dengan majikan korang
Tak payah la mengada ngada nak carik salah kerajaan sahaja
kalau dah dasar pembangkang, mmg pembangkang

Reply

swasta September 29, 2012 at 09:21

weii lu fikir gua kerja swasta gua pembangkang ker ………..harap kerja kerajaan jer…korang x pernah pun turun mengundi.ini ker sikap orang kerajaan ..yer lahh semua kaki tangan dah dimanja kan so x bleyy nak wat per pun kan …..

Reply

zaini September 28, 2012 at 21:42

apa yg ada pd pkrja swasta.habuk je.dh la di tindas majikan..kerjaan pn tk bntu apa2.tiap2 thn byar cukai je.jga la pnjawat awan tu

Reply

blues kerajaan October 1, 2012 at 00:30

kalau tahu keja swata takda apa takpayah lah keja swata duduk makan tidur lagi baik
tak pandai bershukur itu pum nasib ada keja swata . kalau kena bayar cukai dah tentu gaji lebih tinggi dari kakitangan kerajaan lagi nak bising bising tak pandai nak nilai lansung.kalau nawaltu sikap irihati tolong ubahkan. ok

Reply

abgteror October 1, 2012 at 08:54

Itu dah mmg hahikat bos…swasta setiap saat masa bekerja dikira dari gaji…so, pemilik syarikat mmg akan gunakan semaksima mungkin tenaga pekerja. Setiap kerja membawa kepada pendapatan syarikat. Kalau kerajaan ikut jabatan jugak. kalau kene yang betul2 sebuk mmg tekanan. Banyak jugak jabatan yang kerja dah macam swasta contohnya JPS banyak design in the house. Engineer dah pening kepala sebab kerja dah macam consultant. tapi gaji pekerja syarikat consultant tinggi padan dengan kerja yg diorg buat. So ade give and take la mana2 bidang pun. wassalam.

Reply

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post:

Contact-Penafian-SiteMap@abgteror