KETAHUI 8 PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA

by abgteror on July 10, 2013

in Agama

KETAHUI 8 PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA SELAIN MAKAN DAN MINUM |Perkara-perkara yang membatalkan puasa adalah seperti berikut:

Memasukkan sesuatu benda ke dalam rongga badan yang terbuka dengan sengaja, kecuali kerana darurat yang berkaitan dengan kesakitan. Makan, minum dan merokok membatalkan puasa. Adapun suntikan ubatan tidak membatalkan puasa.

Selain dari itu, antara perkara lain yang turun membatalkan puasa seseorang itu adalah:

  • Muntah dengan sengaja

  • Keluar air mani tanpa setubuh - Mencium dan menyentuh melalui onani sehingga keluarnya mani dengan syahwat adalah membatalkan puasa dan wajib qadha, ia adalah disepakati oleh seluruh ulama.

  • Melakukan jimak (hubungan seks) pada siang hari

  • Penyembur gas untuk pesakit lelah - Bagaimanapun para ulama masih perlu bergantung kepada makumat jelas dari para doktor bagi memberikan fatwa tepat. Sebahagian ulama seperti Syeikh At-Tantawi, Syeikh Dr Muhd ‘Uqlah, menyebut hukumnya tidak batal kerana gas itu hanya terhenti di paru-paru dan tidak masuk ke perut.

  • Menjadi gila

  • Pitam sepanjang hari

  • Mabuk (yang menghilangkan daya pemikiran waras) sepanjang hari

  • Murtad, iaitu keluar dari agama Islam

puasa-23

Bagaimanapun, mendedahkan aurat bagi lelaki dan wanita hukumnya adalah haram dan berdosa. Oleh itu, puasanya dikira rosak kerana melakukan perkara yang memang sudah nyata diharamkan oleh Allah SWT dan agama Islam. Begitu juga dengan orang yang meninggalkan sembahyang atau solat fardhu 5 waktu adalah telah melakukan dosa besar. Orang yang berpuasa tapi tak solat tetap berdosa walaupun puasanya sah. Cuma, puasa orang yang tak sembahyang atau tak solat ni tiada nilainya di sisi Allah SWT.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
KETAHUI 8 PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA, 9.0 out of 10 based on 2 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 6 comments… read them below or add one }

Zavrina February 14, 2014 at 09:36

Always reneishrfg to hear a rational answer.

Reply

Topik July 14, 2013 at 05:13

yang puasa mesti amalkan ini, jangan samape gak ada pahala puasanya.

Reply

Medical Health Treatment and Therapy fo Dementia July 10, 2013 at 17:45

Dr. Tubagus author Medical Health Treatment and Therapy, mengucapkan selamat menunaikan ibadah puasa. semoga artikel tentang 8 perkara yang membatalkan puasa, bermanfaat untuk seluruh umat muslim yang menunaikan ibadah puasa

Reply

Simona February 15, 2014 at 02:19

I’m 2nd today! Bookmark this recipe now! I made alnomd pudding in papaya b4 using Jane’s recipe but hasn’t posted yet!I picked some fresh oranges from friend’s house last weekend & there are still a lot sitting in my fridge,will use them to make!

Reply

phat July 10, 2013 at 15:40

nice sharing bro

Reply

eddie July 10, 2013 at 15:36

selamat berpuasa bro

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Contact-Penafian-SiteMap@abgteror